Miten tulla paremmaksi esihenkilöksi?

IMG_2191 (1).jpg

Olen saanut olla esihenkilötehtävissä 30 vuotta. Esihenkilötyö on nimenomaan työtä, jonka tarkoituksena on saada muut menestymään, saavuttamaan tavoitteensa ja saavuttamaan yhdessä enemmän.

Kaikki eivät halua olla esihenkilöitä, tai toiset joutuvat tuohon asemaan, vaikka eivät sitä haluaisikaan. Me kaikki osaamme varmasti heti nimetä kuka tai ketkä ovat olleet niitä parhaita esihenkilöitä. Niitä, jotka ovat vaikuttaneet uraamme ja kehittymiseemme. Niitä, jotka ovat uskoneet meihin, opastaneet karikoissa ja auttaneet eteenpäin, mutta myös vaatineet meiltä. Muistamme myös ne esihenkilöt, jotka eivät ole olleet niin hyviä.

Mistä sitten tunnistaa hyvän esihenkilön? Mitä ominaisuuksia tällä on? Mikä tekee toisista ihan hyviä, mutta toisista niitä parhaita, jotka muistetaan?

Törmäsin reilu kymmenen vuotta sitten Googlen tutkimukseen, jossa selvitettiin mitkä ominaisuudet yhdistävät hyviä johtajia. Tutkimus toistettiin vuonna 2018 (Project Oxygen). Olen soveltanut ja muokannut noita kymmentä ohjetta ja huomiota sekä jakanut tuota viisautta eteenpäin muille esihenkilöille. Paremmaksi esihenkilöksi tulemisen ensimmäinen edellytys on, että haluaa kehittyä ja tulla paremmaksi sekä ymmärtää sen, että kehittyminen on elinikäinen prosessi. On valmis heittäytymään epämukavuusalueelle, sillä hankalien tilanteiden kautta todella oppii. Esihenkilövalmennuksissa on hyvä käydä aika ajoin, niistä oppii aina jotain uutta ja omia kokemuksia, niin onnistumisia kuin epäonnistumisiakin jakamalla, saa syvyyttä ja uusia näkökulmia omaan tekemiseen.

Nostan tähän viisi Googlen havaitsemaa hyvän esihenkilön tunnuspiirrettä. Voit aloittaa vaikka näistä. Toimitko jo näin? Jos et, aloita muutos pienestä ja ota alkuun yksi ohje omaan arkeesi.

1. Ole hyvä valmentaja

Johda ihmisiä läheltä. Kuuntele heitä ja keskustele kasvokkain. Ohjaa yksilöitä ja tiimiäsi löytämään itse vastauksia.

2. Jaa valtaa ja vastuuta

Delegoi valtaa tiimillesi äläkä puutu yksityiskohtiin. Ole saatavilla, jos neuvojasi ja ohjaustasi tarvitaan.

3. Ole kiinnostunut menestyksestä ja hyvinvoinnista

Osoita mielenkiintoa yksilön menestykseen ja henkilökohtaiseen hyvinvointiin. Hyväksy ja hyödynnä ihmisten erilaisuus. Pyri luomaan mukaanottava ilmapiiri. Opi tuntemaan tiimisi jäsenet myös työn ulkopuolelta.

4. Ole rohkea

Ole tuottava ja tuloskeskeinen. Valmenna yksilöt oivaltamaan, mikä on tärkeää työtä. Käytä valtaasi poistaaksesi esteitä heidän tieltään.

5. Ole hyvä kommunikoija

Rohkaise tiimiäsi avoimeen, kaksisuuntaiseen keskusteluun. Anna hyvä palaute muiden kuullen ja korjaava palaute kahden kesken. Älä säästä kehujasi.

Näillä ohjeilla pääset erinomaiseen alkuun matkallasi paremmaksi esihenkilöksi. Vaikeita tilanteita tulee varmasti, mutta kun sinulla on päämatka mielessäsi, etkä luovuta, niin kehityt varmasti.

Haluatko tutustua Ajatusvalmentajien valmennustarjontaan? Klikkaa tutustumaan monipuolisiin valmennuksiin tästä.

Seuraava
Seuraava

Mitä on motivaatio?